top of page

Student angajat la o multinationala

Povestea mea ca student angajat la o multinationala a inceput la sfarsitul anului 1 de facultate ( Automatica si Calculatoare). Pasionat fiind de lumea embedded (despre care se discuta foarte putin la facultate pentru ca eram la sectia de informatica), in primul semestru la PC (programarea calculatoarelor) am vazut prima data un microcontroller (Arduino). Am vorbit cu profesorul de laborator daca se poate sa fac si eu proiecte pe embedded, raspunzandu-mi zambind ca "Cei de la info nu stiu embedded, sunt mai degaba pentru cei de la IS". Trecand peste aceste detalii de principiu, am reusit sa primesc un proiect pe arduino, cu un coleg. L-am terminat foarte rapid, observand si profesorul interesul pentru uC, a inceput sa ne recomande diferite concursuri.. Am participat la un concurs embedded international la care am primit si un premiu (binenteles ca nu in bani). De obicei cand se organizeaza concursuri in cadrul facultatii, e imposibil sa nu fie persoane trimise de multinationale sa "racoleze" studenti.


Asa am ajuns sa fiu recrutat in vara la o firma de automotive. Am inceput cu un internship pe 2 luni, in care a trebuit sa fac un sistem de operare pe o placa de dezvoltare. Primele saptamani eram efectiv distrus, un volum imens de informatii ma loveau pe zi ce trece si eu nu intelegeam mai nimic. Ce-i drept, m-am si aruncat foarte repede sa ma angajez si nu stiam foarte multe, dar si facultatea are partea ei de vina deoarece ne intoxica cu zeci de pagini de teorie, iar cand vine partea practica nu stii nici de unde sa apuci o sonda de la un osciloscop. Am lucrat 4 luni pe embedded dupa care am simtit o oarecare plafonare (acest lucru tine de persoana), deoarece faceam munca redundanta. Intr-un final a observat si seful meu ca mai am un pic si imi dau duhul daca mai stau pe embedded si m-a trecut pe Software Tools, departament in care lucrez si in prezent si sunt foarte multumit, deoarece iti ofera o oarecare libertate si nu ai un proces definit pe care trebuie sa il urmezi, ci trebuie doar sa faci soft-ul (tool-ul) sa mearga.


Din punct de vedere al salarizarii, auzeam povesti cum ca sunt unii studenti ce lucreaza la 4 ore si iau sume colosale.. povesti. Pe mine personal, ceea ce m-a motivat sa raman in timpul facultatii angajat a fost experienta si cunostintele ce le dobandeam, in nici-un caz salariul.


Concluziile ce le pot trage dupa o astfel de experienta este ca:

- Merita sa lucrezi in timpul facultatii deoarece prinzi foarte usor informatiile si experienta

- Nu trebuie sa ai mari asteptari la salariu si nu trebuie sa te frustreze ca primesti de 4 ori mai putin ca un inginer.

- Implica-te cu adevarat in ceea ce faci, daca doresti rezultate bune si performanta.

281 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Cate Firme Software?

In decembrie 2017 cineva mi-a trimis un link cu distributia IT-C in cele mai mari orase ale tarii facuta de firma Brainspotting. Un pdf ...

Comments


bottom of page